IMPORTANT
Home / Noticies / Àrea social / A Màlaga però del Sants

A Màlaga però del Sants

Màlaga. 1987-1992.

– ¿Killooo qué haces, tú dónde juegas?

– Yo en el Sants

Màlaga. 2011. Campionat de subbuteo o futbol taula

– ¡El título es para la Unió Esportiva Sants!

Aquestes dues escenes podrien ser perfectament reals. Les dates i la ciutat segurament us fan arrugar el nas en veure-les combinades amb el nom de la Unió Esportiva Sants però l’artífex de que tot això es produís és el protagonista de la nostra història, el Manel Domènech Sanchís.

Diuen que es pot canviar de partit polític, de religió, de parella però mai d’equip de futbol. Sembla com si un naixés sent d’un club. Els moments difícils, aquells en què després de l’enèsima desfeta es deixa anar un “em faré d’un altre equip i deixaré de patir! M’és igual el que facin… vull viure tranquil!” acaben per quedar diluïts. Encara que ens amaguem ben lluny no fem més que buscar la manera de saber si avui juga aquest o l’altre en l’onze inicial, si per fi el tècnic confia en el jove que t’encanta però al qual li falta confiança, si la defensa serà de tres o de quatre o si s’han superat els primers minuts sense encaixar cap gol.

El Manel va néixer al barri de Sants i durant els anys seixanta va ser soci del club. La seva relació amb l’entitat es va formalitzar un 3 de setembre de 1961 quan es va inscriure com a soci juvenil del Sants. Quatre anys més tard, un 5 de novembre, un Manel feliç va veure com ara ja adult, era membre de ple dret de l’entitat. El Sants era ja l’equip de la seva vida i el vincle encara es va fer més estret després de poder vestir-se de curt per jugar un partit amistós a l’enyorat camp del carrer Galileu. Un temps després, el jove seguidor del club va haver de marxar a viure a Màlaga. Fins a 994 km separaven la seva nova vida de l’anterior però una cosa no va canviar: el seu equip seguiria i segueix sent el Sants.

Probablement, molts dels malaguenys amb els que es creuaria per primer cop en Manel no devien saber gaire cosa sobre la nostra entitat però ell, decidit a portar el Sants fins allà, va començar a moure fils. Al 1987 va crear un equip de futbol sala a la ciutat andalusa, ell n’era el porter i com es deia el club? Sí, l’heu encertat. U.D.Sants. Lluïen mateix escut i mateix nom sobre una samarreta blanca amb una senyera a la part dreta i van competir en diferents campionats locals de categoria d’aficionat en tots els poliesportius de la ciutat, arribant a guanyar alguns títols. Entre el 1991 i el 92, però, es va dissoldre després que el Manel s’emportés, també, algun trofeu al porter menys golejat.

Deu anys més tard -segurament masses per ell- el nostre protagonista va tornar a treure a la llum el seu sentiment verd-i-blanc. I és que al 2011, potser ja un pèl gran per tornar-se a calçar les botes, va fundar un equip de futbol taula o subbuteo. De nou amb el nom d’Unió Esportiva Sants, onze figuretes de jugadors amb samarreta verd-i-blanca es movien sobre un camp de futbol i eren colpejades amb el dit per marcar gol. I encara ho fan perquè el Sants de futbol taula segueix en actiu i dos o tres cops a l’any participa en diferents tornejos. Allà en Manel és qui empeny el Navarro o el Samuel de torn per acostar-se al triomf.

 

La història del Manel ens va arribar fa uns mesos quan el seu gendre, el Gonzalo, es va posar en contacte amb el club. “El meu sogre sempre té una pregunta referent a l’escut…” així començava el seu email i ens preguntava per què hi figura una estrella. El seu sogre, el Manel, soci i aficionat de tota la vida, no recordava que sobre el verd i el blanc sempre hi hagués dormit aquella estrella. En resoldre-li el dubte el Gonzalo ens va confessar: “per fi podrà dormir tranquil (no és broma!), és un forofo a mort del Sants” i al final del seu correu ens explicava que el Manel havia creat un equip de futbol sala en honor del Sants als anys 80 en arribar a Màlaga procedent de Barcelona i més tard havia repetit experiència en la disciplina del subbuteo.

A partir d’aquí, emocionats amb la troballa, va començar una successió de missatges per esbrinar més coses sobre un aficionat del Sants que tot i viure ben lluny encara seguia patint cada diumenge i havia arribat a crear un equip amb els colors verd-i-blancs! Increïble! El Manel i la seva història ens van emocionar. Ara, a Màlaga, ja han rebut un paquet amb un parell de samarretes del Sants i el Manel i el seu net –el fill del Gonzalo- ja les vesteixen amb orgull. Qui sap si en uns anys, el net fa renéixer un Sants mig andalús de futbol sala que va estar ben viu a 944km del d’aquí.

 

Aquí teniu els correus que ens vam escriure amb el Gonzalo:

Gonzalo: Hola! Soy Gonzalo de Málaga (aunque nací en Bilbao, y del Athletic claro). Mi suegro es nacido en el barrio de Sans, reside aquí en Málaga también. Fue socio por el 68. En fin, siempre tiene una pregunta referente al escudo del club, la estrella encima del fondo veriblanco, pues según él antes no figuraba. Por favor, serían tan amables de explicarnos su significado? Gracias.
Recibir un cordial saludo de dos simpatizantes de la Unió Esportiva Sants del Sur!

UE Sants: Viene de la indumentaria que llevaban el Internacional que iban blancos y la estrella a la altura del pecho, de color azul. Aunque en los escudos se ve amarillo, o dorado.
Al hacer la fusión decidieron que los colores de la nueva UNIO, sería el blanco y el verde ya que el club deportivo iva de verde.
Añadiendo la estrella que en la época de las dos dictaduras lo hicieron sacar pues pensaban era un distintivo del Esperanto.
por eso en los años 60-70 todavía no estaba. Cuando se inició la democracia, se volvió a poner. Espero que la contestación se suficiente.
y estamos encantados de tener seguidores en Malaga, si algún dia estais en Barcelona y coincide con un partido en nuestro campo no dudéis en hacérnoslo saber y tendríais entradas gratis para disfrutar del partido.
un saludo y FORÇA SANTS

 

Gonzalo: Muchas gracias por vuestro mensaje. Ha quedado muy clarito la historia del escudo del club y mi suegro por fin podrá dormir tranquilo sabiendo la procedencia de la estrella del escudo (no es broma!). Es un forofo a muerte del Sants. Incluso cuando se mudó a Málaga, en los 80 creó aquí un equipo de fútbol sala con los colores verdiblancos del equipo. A ver si pudiera mandar alguna foto. Nos encantaría ir pronto a Barcelona, sería un verdadero placer y un honor ser invitado a ver un partido del Sants. Estamos en contacto amigos! Saludos y FORÇA SANTS!

UE Sants:Lo primero y mas importante es felicitarte por ser padre.
Y ya despues estariamos encantados si nos mandas alguna foto de ese equipo de futbol sala. Montaremos un reportaje con lo q me has contado y lo colgaremos en la web. Y asi tu suegro podra estar tranquilo y mas contento.

Gonzalo: Pero qué gente más genial sois!! Se lo comento a mi suegro que seguro que le hará mucho ilusión. Me pongo con ello. AUPA SANTS! (es que soy vasco jeje…)

UE Sants: Hola buenas noches.
Te voy a pedir un favor y es q me mandes la direccion de tu suegro y la talla que gasta.
Por que nos gustaria enviarle un pequeño detalle. Por que no hay nada mas grande que el sentimiento de unos colores. Y si son el verde y blanco del Sants mas todavia.
Asi que espero noticias tuyas para darle una alegria mas al abuelo. Y desearos a toda la familia la mayor de las felicidades y solo te pedire a cambio unas fotos a cambio.
Un abrazo y AUPA SANTS. FORÇA SANTS

Gonzalo:Jope! ¡Pues no veas la alegría que le vais a dar! Hace unos años hicimos un pedido a la web del Sants y buscando en vuestros archivos nos dieron la siguiente información de mi estimado suegro “Manel Domenec Sanchis, fue socio de la Unió Esportiva de Sants. Inicialmente como socio juvenil nº 944 inscrito el 3/9/1961, pasando a socio numerario de pleno derecho el 5 de Noviembre de 1965 con el nº 4273, domiciliado en C/. Miquel Angel, 36 bajos, Barcelona”. Pues toda la razón tenéis en lo de sentimiento a unos colores, y si me permitís el inciso, más difícil se hace pero quizás con más ilusión aún se llevan si se hacen en la distancia. En mi caso, siendo socio de una humilde pero “gran” peña oficial del Athletic Club aquí en Málaga y en el de mi suegro, llevando el nombre del Sants siempre que puede y en pequeños torneos que organiza de fútbol mesa (parecido al antiguo sub-buteo) con vecinos y amigos. También os puedo mandar fotos de ellos.

Si os parece os paso mejor mi dirección pues Manel suele estar siempre fuera y si os soy sincero no controla mucho el papeleo y esas cosas jeje… Su talla sería más bien L, no muy grande pero tampoco pequeña-mediana.Gracias por todo, a ver si podemos preparar lo de las fotos pronto, ya he hablado con él y se ha puesto muy contento.

Visca el Sants!

UE Sants: En breve recibiras un pequeño detalle.
Para que podias seguir al sants desde malaga con mas pasion que ahora.
Gracias i FORÇA SANTS

 

Gonzalo: Oh, muchas gracias! Aquí lo esperamos con impaciencia! A ver si con un poco de suerte podemos mandar algunas fotillos este fin de semana. FORÇA SANTS

Hola! Ahí van las primeras fotos. Salen un poco borrosas algunas, lo siento. Si de verdad os interesa a ver si un día me puedo acercar a casa de Manel y espero sacarlas algo mejor. Las fotos antiguas del club de fútbol sala, las tiene enmarcadas y por eso han salido así.

Breve historia. Manel Domenech Sanchís nació y se crió en el barrio de Sants, siendo socio del club desde pequeño hasta que se mudó a Málaga y convirtiéndose en el equipo de su vida, llegando a jugar un partido amistoso imborrable en calle Galileo. Su gran afición por los colores blanquiverdes le llevó a fundar un equipo de Fútbol sala en su honor en 1987 en Málaga. De categoría aficionado (no llegó a federarse), el club jugó y compitió en campeonato locales en todos los polideportivos de la ciudad, ganando algunos títulos. Manel, además era el portero y ganó dos trofeos por ser el menos goleado en un par de torneos. Se disolvió entre 1991 y 1992.

En el 2011 Manel creó su equipo de fútbol Mesa o Sub-buteo del Sants. Actualmente sigue en activo jugando dos o tres torneos al año.

Properament escoltarem al Manuel a una entrevista per la Radio3 Sants amb la Carlota Marti

Check Also

El proper diumenge 14, contra l’Hospi