IMPORTANT
Home / Història

Història

La UNIÓ ESPORTIVA DE SANS neix el dia 26 d’abril de 1922, de la fusió de dues Entitats futbolístiques, el F.C. INTERNACIONAL i el CENTRE D’ESPORTS DE SANS, i de dues de ciclisme, el CLUB CICLISME DE SANS i el VELO ESPORT. El primer President va ésser en JOSEP ROIG CHOVAR.

La samarreta dels Jugadors i Corredors, va ésser amb franges blanques per recordar el jersei del F.C. INTERNACIONAL i les franges verdes per tenir sempre present el que portava el CENTRE D’ESPORTS DE SANS.

L’entusiasme per la creació de la nova Entitat, quedà palès en el fe que, en el curt període dels tres primers mesos, el nombre de socis s’elevés de 5.000, la qual cosa augurava un excel•lent esdevenidor pel Club.
Tota aquesta munió de seccions, han dut a la UNIÓ ESPORTIVA DE SANS, a l’obtenció, des de 1922 fins avui, de 560 trofeus, dels quals cal destacar-ne els següents:

 • Copa de Campions d’Espanya d’Atletisme, aconseguida per l’equip d’atletes de la UNIÓ ESPORTIVA DE SANS l’any 1922 i lliurada per S.M el rei Alfons XIII.
 • Medalla d’OR al Mèrit Ciclista, atorgada per la “Delegación Nacional de Deportes”, per la brillant tasca velocipèdica del 1940 al 1948.
 • Copa de Campions d’Espanya de Bàsquet Femení, assolida l’any 1952.
 • Cal destacar també els trofeus concedits per la Federació Catalana de Futbol, després d’haver aconseguit els títols de Campions de Lliga de Tercera Divisió a les temporades 1956-1957 i 1958-1959.
 • L’equip juvenil de futbol, també va rebre els seus trofeus, al proclamar-se Campions de Catalunya de la seva categoria, les temporades de 1960-1961 i 1988-1989.
 • El primer trofeu aconseguit per la nova UNIÓ ESPORTIVA DE SANS va ésser el dia 22 de Maig de 1922, que jugà el primer partit oficial, en el camp del carrer Galileu, contra el C.E. Europa, al qui va vèncer per 2 gols a 1.
 • La UNIÓ ESPORTIVA DE SANS, fou el primer equip espanyol que de forma oficial i organitzada, va anar a jugar a l’estranger entre els mesos de Maig i Juny de 1925, quan l’equip de futbol de la nostra Entitat va fer una gira per Alemanya que resultà brillantíssima, ja que, dels cinc partits que va disputar, en diferents ciutats, en guanyà tres i empatà els altres dos. De manera que va tronar imbatut.
 • Cal destacar també, que la Secció de Ciclisme de la UNIÓ ESPORTIVA DE SANS, des de l’any 1922 organitza anualment la popular VOLTA CICLISTA A CATALUNYA, coneguda arreu.
 • En la primera temporada 1925-1926, el “SANS”, va ésser Subcampió de Catalunya de Primera Categoria i Campió de Segona Categoria les temporades 1931-1932 i 1933-1934.
 • La U.E de SANS ha disputat cinc vegades, la promoció d’ascens a Segona Divisió.
 • En la temporada 1956-1957, com a campió del Grup Sisè de Tercera Divisió. Després d’eliminar al F.C. Badalona, en partit doble, va ésser eliminat per el C.D. ALCOYANO
 • En la temporada 1957-1958, es varen viure les recordades jornades del desaparegut camp de les Corts, amb les graderies plenes, i després d’eliminar a la U.E. POBLE SEC, va ésser el C.F. TERRASSA qui va abatre les aspiracions sansenques pel ascens.
 • En la temporada 1958-1959, novament Campió de Tercera Divisió, va enfrontar-se en decisiva eliminatòria amb el REIAL MALLORCA, qui va trencar per tercera vegada les aspiracions blanc-i-verdes.
 • També la temporada 1964-1965 es va disputar l’eliminatòria d’ascens amb el F.C. ALMERIA. Va haver-hi igualada entre els dos partits i en el tercer, jugat a València, va guanyar el conjunt andalús.
 • La darrera promoció d’ascens,es va jugar la temporada 1965-1966. Es va guanyar la primera eliminatòria contra l’EXTREMADURA F.C. i amb la definitiva amb el CLUB FERROL, qui va tallar les aspiracions de la U.E. de SANS per cinquena vegada. LA UNIÓ, va jugar els seus partits al Camp Nou del F.C.BARCELONA.

El dia 23 de Febrer de 1964, fou un dia històric per la UNIÓ ESPORTIVA DE SANS i d’extraordinària importància pel futbol barceloní. Aquest dia va tancar-se definitivament les portes del vell i històric camp del carrer Galileu. El seu recinte fou ocupat per l’avinguda de Madrid, aleshores en construcció. Per aquest camp, van desfilar els millors Clubs nacional i estrangers, amb actuacions sempre recordades de jugadors de primera fila. Entre ells, destacarem a EMILI PERELLÓ, defensa dret, que ha sigut l’únic jugador que en actiu en el “SANS” va ésser cridat per defensar els colors d’Espanya, en el partit jugat a Madrid el dia 29 de Maig de 1927 contra Portugal, a qui es va guanyar per 2 a 0.

Al no tenir camp, la “UNIÓ” va haver de passar un llarg i difícil pelegrinatge i tenim d’agrair als R.C.D. ESPANYOL, C.E. HOSPITALET, C.E.EUROPA, C.F.PRAT, C.A.IBERIA i Zona Esportiva del F.C.BARCELONA que ens va deixar jugar en les seves instal•lacions. Va durar 11 llargs anys.

En Assemblea Extraordinària de Socis, celebrada el dia 8 de Setembre de 1967, es va acordar intercalar un T en el nom de l’entitat, passant a anomenar-se U.E. de SANTS.

El dia 12 d’octubre de 1975, s’inaugurà l’Estadi Municipal “JULIÀ DE CAMPMANY”, cedit per la UNIÓ ESPORTIVA DE SANTS per d’excel·lentissim Ajuntament de Barcelona, per un període de cinc anys, prorrogable d’acord amb el Reglament de l’ús d’instal•lacions Esportives.
Però, a començaments de la temporada 1983-1984, hagué de deixar el “JULIÀ CAMPMANY” i jugar a les Instal·lacions Municipals de la Bàscula.
La Direcció General de l’esport de la Generalitat de Catalunya, va cedir l’ús de les noves Instal·lacions Esportives de MAGÒRIA al Sants, que es van inaugurar el dia 27 d’abril de 1984.

El primer de maig de 1986 es va estrenar l’himne oficial del club, amb lletra d’Andreu Collel i Sala i música de Manuel Canals Jiménez tots dos socis del Sants. El va interpretar la cobla Badalona i el va cantar el tenor Josep Rius, antic jugador de la Unió Esportiva.
A finals dels vuitanta, el tenor Josep Carreras va aceptar encantat i emocionat l’honor de fer-li un homenatge Abans del partit entre el Sants i l’Hospitalet Atl, 24 d’abril de 1988, el tenor va fer la sacada d’honor i va donar sort als blanc-i-verds, que van guanyar per 1-0.

En 1990, el futbol base de la UE de Sants participa en el I Torneig Internacional de Bonn, i el nostre juvenil va quedar primer.
Un any despres, en 1991, inauguració del actual local social del club en carrer Riego, 2.
1993, en el mes d’agost es va jugar el IX Torneig d’Històrics en el camp del Martinenc. Van participar-hi vint equips. El canal 33 TVC va retransmetre en directe la final que van disputar el CE Europa i la UE de Sants, resultat 0-3. El Sants campió del torneig. En aquest any, tornem a 3ª divisió, vint-i-cinc anys després.
Arribem al segle XXI, la UE de Sants celebra el 85é aniversari i es formen les seccions de futbol femeni, futbol sala, i d’atletisme Gestionem els quatre camps de futbol municipals del districte de Sants-Montjuic i amb la tornada a primera catalana temporada 2009-10, deixem les instalaciones de Magòria per les futures obres de Can Batlló.