IMPORTANT
Home / Noticies / General / Sabies que??

Sabies que??

Després del parèntesi nadalenc tornem a submergir-nos en el passat històric de la Unió.

Continuarem, seguint l’ordre alfabètic, pel Bàsquet Masculí, disciplina que va iniciar-se l’any 1924, sent una dels pioneres de l’Estat. En aquella època inicial els equips eren integrats per set jugadors. El primer partit, del que es té constància, va ser disputat el 22 de gener de 1924 davant el Societé Patrie. Era un conjunt molt experimentat i va guanyar per 18 a 10. D’aquells primers jugadors podem destacar a Joan Carbonell, que va arribar a ser internacional tres vegades, disputant el Primer Campionat d’Europa, en el qual Espanya va ser sots-campiona continental, després de perdre la final davant Letònia. També podem ressaltar Marià Manent, que va ser el seleccionador en aquell primer compromís de l’equip estatal. Altres jugadors importants van ser Gelabert, Pla, els germans Ribes, Rius, Guasch, Borsot, Esteve, Montañas, Orero i Óscar.

Els basquetbolistes eren atletes molt complerts, tant és així que se’ls coneixia pels “forçuts de Sants”, ja que una gran part d’ells compaginaven la pràctica de diferents esports. Un dia es va donar el cas que quasi tot l’equip va anar a córrer, a primera hora del matí, la Volta Pedreste, a Sant Andreu. Quan va finalitzar la cursa van agafar un taxi i ràpidament es van desplaçar fins al camp de l’Europa per diputar el partit de la lliga de bàsquet i a les 4 de la tarda ja eren a Sant Boi jugant amb l’equip de Rugbi.

L’any 1929, en plena crisi econòmica, el Club va decidir suprimir el bàsquet per reduir despeses i no va tornar fins al 1939, quan va acabar la Guerra Civil. El cinc titular (en aquell moment ja eren cinc els jugadors que integraven els equips) era: Querol, Giménez, Gràcia, Girona i García. Encara que amb molta modèstia el bàsquet va tornar a arrelar en el sí del Club. La campanya 1940/41 va obtenir el segon lloc en el Campionat de Catalunya i l’any següent va aconseguir el títol i va ascendir a la màxima categoria Regional, on va disputar diverses temporades amb resultats molt dignes.

A principis del 1934 es va formar la secció de Bàsquet Femení. Les noies blanc-i-verdes van debutar en un torneig organitzat pel diari l’Opinió, en el que hi participaven els millors equips catalans, i van assolir el sotscampionat. La temporada 1935/36 van disputar per primera vegada el Campionat de Catalunya i es van classificar en tercer lloc, per sota del Laietà i el Barça. Les jugadores més destacades d’aquell equip eren: Gasset, Icart, Muntasell, Vandellós, Riva, Garí i Langlara.

Després de la guerra van disputar diferents tornejos, com el Trofeu Lluís Homet a Mallorca, on van derrotar a l’Espanyol per 32 a 30, després d’una esgotadora pròrroga. També van guanyar la Copa Pedro Conde i la Copa El Mundo Deportivo, que van tenir com a escenari el desaparegut Gran Price.

La temporada 52/53 va ser la més brillant de la Història, ja que l’equip santsenc va proclamar-se Campió de Catalunya i d’Espanya, va guanyar la Copa Ibèrica i la Copa Catalana.

Integraven la plantilla: Pura García, Asumta Millán, Pura Garcés, Constança Uriach, Pilar Uriach, Carme Romero, Dolors de la Cruz, Rufina Alabart, Dolors Montero, Pepita Soler, Francesca Gil i les germanes Rosa, Pepita i Núria Tarragona.

Malauradament, l’any 1964 va acabar la vida d’aquesta secció, que va donar moltes satisfaccions a l’afició blanc-i-verda, degut a la pèrdua del camp del carrer de Galileu.

 

 

 

E.Soler/M.Dot

Check Also

Avast Antivirus Alternatives

After a level of privacy breach that left various users suspicious of its coverage, Avast …